5 tips til å bli en tryggere båtfører

5 tips til å bli en tryggere båtfører

Stadig flere nordmenn kjøper seg båt og tilbringer store deler av sommeren på sjøen. Som båtfører kjenner man både på følelsen av frihet og ansvar. Det å bli tryggere i båt vil bare gjøre livet til sjøs bedre.

5 tips til å bli en tryggere båtfører

Flere båter på sjøen betyr ikke nødvendigvis at risikoen for ulykker øker, men det gjør behovet for tryggere båtførere større. Noen har kanskje vært ute på båt før, mens andre skal ta fatt på rollen som båtfører for første gang. Uansett hvem av de du er håper vi disse fem tipsene gir deg en økt følelse av trygghet på sjøen.

Ta båtførerprøven

Er du født etter 1. januar 1980 og skal styre båt som er over 8 meter eller som har motor med mer enn 25 HK, ja da er du pålagt å ha gjennomført båtførerkurset med bestått eksamen. Er du født før 1980 anbefaler vi likevel å ta kurset, da du garantert vil plukke opp ny og nyttig kunnskap. Dette gjelder ikke bare for deg som ikke har vært ute på sjøen før, men også for deg som har lang fartstid som båtfører. Det er rett og slett en nyttig investering uansett, både for deg og andre som ferdes på sjøen.

Ikke ta det du har lært for gitt

Det å holde kunnskapen du henter fra kurs vedlike er viktig. Ikke la det du nettopp har lært gå i glemmeboka. Flere av oss har en tendens til å gi full gass på kurset, bestå eksamen med glans, for så å legge det fra seg. Det kan nesten virke som om vi tror at vi er utlært allerede etter noen kvelder på kurs. En kan jo tenke seg selv hvor mange timer med øvelseskjøring man la ned for å lære seg å kjøre bil. Selv om det er mer plass på sjøen er det fortsatt viktig at en tar i bruk teorien og øver. Det kan tross alt være med på å forhindre ulykker og redde liv. 

Ta i bruk utstyr

Elektronisk utstyr som hjelper oss å navigere og oppdage farer blir bare bedre for hvert år som går. De fleste båter av en viss størrelse har mye spennende ekstrautstyr du kan dra nytte av. Kartplotteren er en av disse som brukes til navigering og av sikkerhetsmessige årsaker. Et stort antall av grunnstøtingene som skjer på sjøen skyldes at båtfører ikke har tatt i bruk hjelpemidlene man har tilgjengelig. Kombinerer man minimal bruk av slikt utstyr med uoppmerksomhet har du oppskriften på grunnstøting og ulykker. Dette til tross for at båtfører er lommekjent i området ulykken inntreffer.

I Mercury tilbyr vi utstyr som kan hjelpe deg på veien til å bli en tryggere båtfører. Mange finner det utfordrende å skulle legge til kai på en skånsom og trygg måte. Joystick-navigering og Joystick Piloting er hjelpemidler som gjør det enkelt å legge til kai. Mercury er opptatt av sikkerhet, og med vår startsperre vil du kunne holde båten sikker og trygg akkurat der du plasserte den.

Sett deg inn i lover og regler

Det blir ofte glemt at også båtførere har lover og regler å forholde seg til. Dette vil du ha fått en innføring i under båtførerkurset, men det er menneskelig å glemme. Ta en ekstra runde på lover og forskrifter som gjelder fritidsbåter, samt regler for det norske farvann. Signaler, vikeplikt, bruk og betydning av lanterner er viktig å kunne for å ferdes trygt på sjøen.

Vis hensyn

Ta hensyn til både natur, dyreliv og andre båter. Selv om sjøen kan føles stor og med nok av plass til alle, er det viktig at man tar forhåndsregler. Skjær er kanskje en båtførers verste fiende, og det er dessverre slik at ikke alle skjulte skjær er markert godt nok langs norskekysten. Dyrelivet i havet er det også viktig at vi tar godt vare på. Vik for sjøfugler og dyr, og husk at det tross alt er deres hjem, du er bare på besøk. Sett deg godt inn i vikepliktsreglene og ta i bruk god gammeldags folkeskikk.

For å oppsummere det hele så handler det til syvende og sist om å ferdes med respekt for sjøen og andre. Uansett hvor stor, liten, treg eller rask båt du har. Husk: sjøen er for alle.

Finn din Mercury-forhandler i dag