Nabohjelpen til sjøs

Om bord på seilbåten Tavaha

Nabohjelpen til sjøs 

Noe av det beste med å være på sjøen er fellesskapet båtfolk imellom. På sjøen hilser man på hverandre, og hjelper hverandre. Det kan skipper Elise Karoline Haugen skrive under på: «Jeg seiler hele året og har naturlig nok havnet i situasjoner hvor jeg både har trengt hjelp selv, og hjulpet andre» forteller hun. 

 Jobber for et tryggere båtliv 

 Med Seaber Appen er det enklere enn aldri før å både motta hjelp, og hjelpe andre på sjøen. Ved behov for ytterligere assistanse er redningsskøyta kun noen tastetrykk unna, takket være integrasjonen med Redningsselskapet. Et samarbeid med Seaber var derfor midt i blinken for Elise, som brenner for at flere skal oppleve mestring og glede til sjøs på en trygg måte. 

«Vi jobber for å gjøre livet på sjøen enklere, tryggere og mer sosialt. I tillegg til nabohjelp har Seaber Appen blant annet sjøkart og sosiale funksjoner. Du kan for eksempel se vennene dine i sjøkartet, chatte med dem direkte i appen og få varsel når noen du kjenner drar ut på sjøen» forteller Community Manager i Seaber, Mona Skisland.

Seaber Appen er gratis å både bruke og laste ned.

Ambassadører med felles verdier 

«Vi har flere ambassadører som brenner for å gjøre båtlivet bedre. Sammen ønsker vi å inspirere mennesker til å skape glede på sjøen på en trygg og enkel måte. Elise er en av de dyktige seilerne vi har fått med oss på laget som ambassadør. Vi er glade for å ha så gode rollemodeller med oss!» forteller Skisland. 

Elise er vokst opp med båtliv. «Pappa er kaptein og mamma er matros, så havet har alltid vært en viktig del av livet». Nå er hun på femte året som selvstendig båteier, og bor i seilbåten «Tavaha» året rundt. «Det første folk spør om er om det er kaldt. Spesielt da jeg bodde i Tromsø! Men det er det faktisk ikke» forklarer hun og ler. «Man kommer langt med dieselvarmer og parafinovn. Det er jo ikke så stor plass som skal varmes opp».

Seilbåten Tavaha er en Boström på 37 fot.

Kunnskap skaper trygghet og mestring 

Kunnskap om havet, fartøyet og reglene til sjøs er helt avgjørende for en god opplevelse på sjøen. Elise var selvlært seiler de to første årene, og seiler stort sett alltid alene. «Jeg var redd nesten hele tiden! Men jeg gjorde det likevel». I 2019 satte hun kurs mot Barcelona, hvor hun tok skipperutdanningen RYA Yachtmaster Offshore. I fjor fikk hun også godkjent utdanningen i Norge, og kan offisielt kalle seg skipper D5L.

«Jeg er så glad at jeg tok kurset! Etter det har jeg følt meg trygg på seilingen. Da kom også seilgleden. I begynnelsen fokuserte jeg mye på båten, og at alt skulle være perfekt. Frykten slapp taket når jeg begynte å fokusere mer på det rundt» forteller hun. 

«Det er utrolig hva man klarer når man er alene og må ordne alt selv. Selv i utfordrende vær synes jeg bare det er en gøy utfordring. Det gir en enorm mestringsfølelse, som jeg håper flere får oppleve» forteller Seaber-ambassadøren.

Elise Karoline Haugen har seilt Norge på langs flere ganger om bord seilbåten Tavaha.

Ønsker nye båtfolk velkommen 

Coronapandemien har ført til at det er mange nye mennesker på sjøen. Til de har Elise en klar oppfordring: «Hopp i det! Ikke vært redd for å gjøre noe feil, eller spørre om hjelp. Da er også Seaber Appen perfekt å ha. Husk at det også er mange måter å gjøre ting på. Følg magefølelsen og gjør det som kjennes riktig for deg. Livet til sjøs er ikke en eksamen, men et maraton hvor du har et helt liv på å utvikle deg» forklarer Elise. 

«Jeg håper vi som har vært på sjøen en stund kan være gode på å vise solidaritet, og bidra til å senke skuldrene blant nye båtfolk. Ingen er perfekte, vi har jo alle vært der». Til dem som er nye på sjøen eller bare ønsker å bli kjent med flere engasjerte båtfolk har Elise en oppfordring: «Last ned Seaber Appen og legg meg til som venn! Det er alltid hyggelig å bli kjent med trivelige båtfolk, og hjelper gjerne der jeg kan». 

Livet til sjøs byr på mange unike naturopplevelser.

Dramatisk redningsaksjon 

Elise er forkjemper av å innrømme feil, og kan blant annet røpe at hun har gått på den klassiske smellen å gå tom for diesel. Heldigvis er dette er hendelse man enkelt kan løse med nabohjelpen-funksjonen i Seaber Appen. «Jeg har også hjulpet andre som har gått tom for diesel, og endte opp med å få slepetauet i propellen. Da var vi plutselig to båter som var ute av drift. Da hev jeg på meg dykkerutstyret og fikk kuttet tauet løst. Det var ganske mye sjø, men jeg klarte heldigvis å holde hodet kaldt. Så det gikk heldigvis fint til slutt! Av tauet lagde jeg et sitteunderlag som ble en fin suvenir fra hendelsen» forteller Elise om redningsaksjonen. 

Dykkerutstyret kom godt med når Elise fikk tau i propellen.

Firbente matroser 

Hunden Keiko og katten Vaiana er også en del av mannskapet på Tavaha. Keiko er oppvokst på om bord, og er sjeldent sjøsyk. «Vi er ganske koordinerte på den fronten, vi er stort sett sjøsyke samtidig» ler Elise. Katten Vaiana har bare vært om bord noen måneder, men ser ut til å finne seg godt til rette som skipskatt. De firbente er gode venner, og holder Elise med selskap. 

Keiko og Vaiana trives godt om bord.

Bli med i nabohjelpen til sjøs 

Elise oppfordrer alle på sjøen til å laste ned Seaber Appen og bli med i nabohjelpen til sjøs. «Appen er helt gratis og enkel å bruke, også for deg som en ny på sjøen» forteller hun. 

Mer informasjon om appen for nabohjelp til sjøs finnes på Seaber.no 

«For inspirasjon til båtlivet anbefaler vi å sjekke ut Elises blogg og Instagramkonto» tipser Community Manager, Mona Skisland. 

«Helt til slutt vil jeg ønske alle båtfolk en super sommer!» avslutter Elise.