Unngå båttrøbbel

Unngå båttrøbbel

Alle kan være uheldige på sjøen. Men følger du våre enkle tips er sjansen for at du trenger hjelp fra redningsskøyta mindre.

Sørg for at sikkerhetsutstyret er på plass 
En båt er ikke klar til bruk før sikkerhetsutstyret er ombord. Husk å ta med blant annet dregg, brannslukningsapparat, VHF og årer. 

Sjøkart er ferskvare 
Et godt kart er et viktig grunnlag for sikker seilas – enten det er elektronisk eller på papir. Nå kan du også bestille ferdig oppdaterte sjøkart som trykkes på etterspørsel, såkalt Print on Demand-kart (POD). Mer informasjon om sjøkart finner du på www.kartverket.no

Nok drivstoff på tanken
Planlegg turen. Regn ut hvor mye drivstoff du kommer til å bruke og legg til en god sikkerhetsmargin. 20 % ekstra kan komme godt med.

Planlegg turen.
Legg opp etapper og sjekk ut gjestehavnene du planlegger å besøke. Velihavn.no er et bra sted å starte.

Sjekk for lekkasje 
Sjekk skroggjennomføringer, se etter løse koblinger og skade. Sjekk lensepumpe og lenseplugg. Ha med deg teningsmidler for sikkerhets skyld.

Sjekk motor og båt

Sjekk batteriet 
Moderne batterier krever lite vedlikehold, men hvis du har et gammelt batteri bør du sjekke væskenivået ofte. Fyll kun på destillert vann. Hold øye med batterinivået. Et toppladet batteri har 12,7 volts hvilespenning.

Ta hensyn til været 
Sjekk alltid værmeldingen og gå aldri fra en havn i uvær. Dårlig sikt og høye bølger er en stor risikofaktor.

Forebygg brann 
Sørg for at du har brannslukningsutstyret klart. Ikke søl bensin eller olje, luft ut motorrommet, stopp motoren når du skal fylle bensin eller olje, steng alle utløp for bensin, gass eller olje når turen er avsluttet. Brannfarlige væsker må oppbevares i godkjente kanner og sikres mot slingring. Sjekk elektriske apparater. Det er bare noen av punktene du bør tenke på.

Bruk RS-Safe TrX
Ved hjelp av appen vår Safe TrX kan du enkelt kontakte nærmeste redningsskøyte om du skulle få behov for det. Appen gir deg også kart, informasjon om havner og servicefunksjoner. Gjør deg kjent med appen og bruk den, også når du planlegger turen.

Bruk redningsvesten 
En god vane: Ha alltid vesten på – en ulykke kan skje når du minst venter det.

Avpass farten etter forholdene 
Reduser farten når du ferdes i farvann hvor du er usikker på din egen posisjon, eller på farvannets beskaffenhet. Om natten kan det være vanskelig å avgjøre om kysten er klar.

Vær på vakt 
Kollisjoner skjer som oftest fordi ingen så at det kom til å skje. Husk at det er påbudt å holde utkikk.

Hvis du faller over bord 
Ha på deg redningsvest. Forlat ikke båten, tilkall hjelp, finn noe å flyte på og ligg i forsterstilling for å avgi minst mulig varme.

Hvis du går på grunn
Det er farten, været og bunnfoholdene som avgjør hvor alvorlig en grunnstøting blir. 

På rett kurs med Redningsselskapet 
Vi har en rekke nyttige kurs – både for nybegynnere og for viderekomne. Følg med i nyhetsbrevene og hold deg oppdatert om nye kurs. Båtførerprøven på nett kan gi en god oppfriskning. Bruk kurset som quiz i familien, så får du både kvalitetstid med dine kjære – og et dyktig mannskap.