Seilbåt

Bruk naturkreftene og seil av gårde

Seiling er både miljøvennlig og sporty – og det finnes en rekke seilbåttyper på markedet.

Med seilbåt bruker du vinden, seil og mast som motor. De fleste seilbåter har også innenbords eller utenbords motor for vindløse dager og manøvrering i havn.

Seilbåt er en vid båttype, og innenfor seilbåt finner vi flere ulike typer. Fra mindre seiljoller for lek og regatta til boseilbåter og båter du kan seile jorden rundt med.

Noen seilbåter er bygget for regatta, fart og seilegenskaper.

Noen seilbåter har senkekjøl og er dermed trailbare for tilhenger. Det er alltid et kompromiss mellom fart og seilegenskaper og boareal. Derfor skiller vi gjerne forenklet inn i seilbåter for cruising og seilbåter for regatta – også kalt performance.

Noen av de mest kjente seilbåtmerkene er Beneteau, Jeanneau, Dufour, Bavaria, Hanse, X Yachts og Hallberg-Rassy. I følge Båtlivsundersøkelsen er seilbåtparken i Norge forholdsvis gammel (80- og 90-tallet), og disse holder seg fortsatt godt og det er mulighet til å få mye båt for pengene. For eksempel kan du få en familiebåt på rundt 30 fot for cirka 100.000 kroner på bruktmarkedet – selvfølgelig med dårligere plassutnyttelse og eldre løsninger enn nye seilbåter.

Seilbåter er sosiale, ofte med stor cockpit utendørs og salong under dekk.

Seilbåter er for det meste bygget i glassfiber, karbon eller aluminium.

Noen ting å tenke på:
– Hva er viktig for deg? Boareal og praktiske løsninger eller fart og seilegenskaper?
– Hvor enkel er båten å håndtere for en person – eller for familien?
– Hvordan er båten å håndtere i naturhavn hvis det er viktig?
– Er motoren om bord sterk og stor nok for lengre etapper for motor – hvis det er nødvendig?